Wat is het BCG vaccin? 

BCG staat voor Bacille de Calmette Guérin. Het gaat om verzwakte tuberkelbacteriën die in de huid van de bovenarm geïnjecteerd worden.

BCG-vaccinatie is slechts in een beperkt aantal gevallen te overwegen:

  • kinderen van minder dan vijf jaar die definitief, herhaaldelijk of voor meer dan zes maanden vertrekken naar een land waar veel tuberculose voorkomt (hoge prevalentie). 

  • gezondheidswerkers die voor meer dan zes maanden vertrekken naar een land met hoge tuberculoseprevalentie en die veel contact hebben met de plaatselijke bevolking.

Belangrijk om te weten is dat de vaccinatie geen bescherming biedt tegen het krijgen van tuberculose, maar beschermt wel tegen ernstige gevolgen van tuberculose, zoals hersenvliesontsteking. Dergelijke ernstige complicaties komen vooral bij kinderen voor.

De BCG-vaccinatie kan al op zeer jonge leeftijd gegeven worden en mag gecombineerd worden met andere vaccinaties. Bij zwangerschap bestaat geen gevaar voor de moeder of de baby. De vaccinatie is echter niet aangewezen bij personen die HIV-positief zijn.

Opgelet! De BCG-vaccinatie kan leiden tot een vals positief THT resultaat.

Aan de BCG-vaccinatie gaat altijd een THT vooraf. Bij een positief resultaat wordt geen BCG gezet.

Waar kan ik terecht voor een BCG vaccin?

Het vaccin is in België niet meer op de markt. Door de beperkte indicaties voor vaccinatie besloot de fabrikant het vaccin in België niet meer te verdelen. Het kan via de apotheker besteld worden bij apothekers in het buitenland, bv. in Frankrijk.

Voor de vaccinatie van reizende kinderen kan men terecht bij een kinderziekenhuis, o.a. bij het Universitair Ziekenhuis Brussel:

Children’s Hospital, Respiratory & Infectious Diseases, 

Travel Clinic. Afspraak: 02 477 57 65 

Best vraag je vooraf telefonisch of het vaccin in voorraad is. 

Momenteel is het vaccin nergens verkrijgbaar. 

Meer informatie

Lees hier het advies van de Hoge Gezondheidsraad over BCG vaccinatie bij kinderen en volwassen (2013).

Meer informatie over het BCG vaccin beleid wereldwijd vind je op de BCG atlas website.

 

Thumbnail
Thumbnail


De Franse bacterioloog Albert Calmette en de dierenarts Camille Guérin ontwikkelden het vaccin in 1921.