Toch geen COVID-19
"In januari ontdekten we longtuberculose bij een jonge moeder van 33 jaar, nadat haar baby met symptomen van tuberculose werd opgenomen in het ziekenhuis. De vrouw vertelde dat ze al een tijdje hoestte, maar dat artsen vermoedden dat dit gerelateerd was aan haar COVID-19 besmetting, die ze eerder opliep. Niets bleek minder waar. Bovendien had de lange periode zonder diagnose een ernstige invloed op de longen gehad. Deze waren ondertussen zwaar beschadigd, waardoor ze een behandeling van 10 maanden moest ondergaan."
Gescheiden van haar kind
Terwijl de moeder in het Sint-Pieter ziekenhuis verbleef, lag haar baby in het kinderziekenhuis van Laken. Eva bracht hen weer bij elkaar. "Het was voor de moeder ontzettend moeilijk om gescheiden te zijn van haar kind. Daarnaast kampte ze ook met schuldgevoelens omdat ze de ziekte had overgedragen. Daarom regelde ik de overplaatsing van het kind naar Sint-Pieter. Eerst lagen ze niet op dezelfde afdeling, maar na onderhandelingen met de hoofdarts, vonden we uiteindelijk toch een kamer voor hen."
Moeilijke sociale context
De patiënte zat slecht in haar vel, en dus schakelde Eva een psycholoog in. Wat daaruit volgde had niemand zien aankomen... Ze bleek mishandelt te worden door haar huidige partner, bij wie ze kosteloos inwoonde. "Dat maakte de situatie natuurlijk nog complexer. We hadden geen tijd te verliezen, en dus zocht en vond ik vond een opvanghuis waar ze kon blijven. Jammer genoeg mocht het niet lonen. Haar partner had haar in de tussentijd overtuigd om toch naar huis te komen."
Aandacht voor sociale context
"Sinds dat moment voelde ik me de therapeut van het koppel. De telefoon ging constant over, want de man kreeg zijn agressie niet onder controle en zij was erg onzeker. Ik regelde verschillende dringende opnames en schakelde een familietherapeut in bij wie ze gratis terechtkonden."
"Het ging niet meer over tuberculose, en dat bevestigt alleen maar dat mijn job niet gedaan is wanneer een patiënt genezen is. Als verpleegkundige probeer je steeds een oplossing te zoeken voor de onderliggende, problematische sociale context."
Hoopvolle toekomst
Vandaag gaat het beter met het gezin. Het koppel is nog samen, de vrouw en haar kind zijn genezen en zij heeft werk gevonden. "Het was een uitdagende case, omdat ik me emotioneel betrokken voelde en veel moest regelen. Maar het is gelukt, en dat is zeker ook dankzij de multidisciplinaire aanpak."