Brussel opent een nieuw gezondheidscentrum voor tuberculosepatiënten

Tuberculose mag dan wel een vergeten ziekte zijn, ze is nog niet verdwenen. Om de tuberculosebestrijding in Brussel te versterken, openen de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) en haar Franstalige zusterorganisatie Fond des Affections Respiratoires (FARES) samen een nieuw gezondheidscentrum gelegen in het UMC Sint-Pieter. Tijdens de inhuldiging op 5 juni 2019 werden genodigden rondgeleid in het nieuwe centrum en werd de tuberculosebestrijding in Brussel belicht.

Medisch Directeur Wouter Arrazola de Oñate: geen gevaar voor tuberculosebesmetting bij passanten door transmigranten in Brussel Noord

Ook migranten die schurft of tbc hebben, zijn "absoluut ongevaarlijk" voor buschauffeurs of reizigers. Daarover is Wouter Arrozola de Oñate, medisch directeur van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, formeel. "Schurft hangt niet in de lucht. Je kan het enkel krijgen als je urenlang in hetzelfde bed ligt met iemand. Tbc hangt wél in de lucht, maar om besmet te raken moet je lange tijd in hetzelfde kamertje vertoeven. Ik ken het Noordstation vrij goed. Daar is voldoende ventilatie. De ruimtes zijn hoog en de deuren gaan tegenover elkaar open. Kans op besmetting is quasi onbestaande."  

Wereldtuberculosedag op zondag 24 maart

De tijd dringt voor een tuberculosevrije wereld.  Op 24 maart is het Wereldtuberculosedag. Over heel de wereld wordt aandacht gevraagd voor deze vergeten maar niet verdwenen ziekte.

It's ValenTIME!

In aanloop naar de Wereldtuberculosedag op 24 maart lanceren onze collega's van EndTB een nieuwe campagne op Valentijnsdag. De tijd dringt immers om tuberculose wereldwijd te elimineren.