VRGT werkt mee aan een tentoonstelling over tuberculose na de Eerste Wereldoorlog

Kasteeldomein De Lovie brengt het vergeten verhaal van de wederopbouw van de gezondheidszorg met focus op Sanatorium Sint-Idesbald en tuberculose. Deze tentoonstelling neemt je mee in de periode van het interbellum.  Na de verwoesting van WOI rechtten de mensen hun rug en keek men terug vooruit. Gebouwen én samenleving dienden terug opgebouwd. Waar gek en interessant genoeg veel parallellen te vinden zijn met Covid19 of corona.  

Dokter Arrazola de Oñate geeft tips vanuit de ervaring in het opsporen van tuberculose: "Regels privacy hoeven contactopspoorders niet te beletten om door te vragen"

De nieuwe privacy-regels hoeven de contactopspoorders niet te beletten om bij een gesprek met besmette personen door te vragen naar meer details. Dat zegt Wouter Arrazola de Oñate, medisch directeur van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding in "Terzake". "Er is een infectieziektewetgeving die in principe toelaat alles te vragen wat je nodig hebt om de volksgezondheid te vrijwaren."

Stockbreuk Rifadine®

Rifadine® 300 mg is momenteel niet beschikbaar in België. Hoe kan uw tuberculose patiënt toch optimaal behandeld worden?

Tuberculosevaccin versterkt immuunsysteem

Een tuberculosevaccin dat 100 jaar geleden is ontwikkeld maakt gevaccineerde personen ook minder vatbaar voor andere infecties. Hoewel dit effect al lange tijd wordt herkend, is niet bekend wat de oorzaak ervan is. Samen met collega's uit Australië en Denemarken hebben onderzoekers van het Radboudumc en de Universiteit van Bonn nu een mogelijk antwoord op deze vraag gepresenteerd.