Onderzoek naar werking van tbc-vaccin bij coronavirus

Het tbc-vaccin beschermt niet alleen tegen tuberculose, maar geeft het afweersysteem ook een oppepper. 22 hospitalen in Nederland willen onderzoeken of het bestaande vaccin tegen tuberculose bescherming biedt tegen een corona-infectie bij kwetsbare ouderen.  Ouderen worden het hardst getroffen door corona en zij lopen de meeste kans om door het virus te overlijden. Uit eerder onderzoek bleek al dat het BCG-vaccin niet alleen beschermt tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen andere ziekteverwekkers verhoogt. Daardoor kan het immuunsysteem tijdelijk harder vechten tegen een infectie. Uit het nieuwe onderzoek moet nu blijken of dit ook werkt tegen het coronavirus. Door het vaccin zouden ouderen mogelijk minder last krijgen van het virus en kan een infectie bij hen milder verlopen.

VRGT werkt mee aan een tentoonstelling over tuberculose na de Eerste Wereldoorlog

Kasteeldomein De Lovie brengt het vergeten verhaal van de wederopbouw van de gezondheidszorg met focus op Sanatorium Sint-Idesbald en tuberculose. Deze tentoonstelling neemt je mee in de periode van het interbellum.  Na de verwoesting van WOI rechtten de mensen hun rug en keek men terug vooruit. Gebouwen én samenleving dienden terug opgebouwd. Waar gek en interessant genoeg veel parallellen te vinden zijn met Covid19 of corona.  

Dokter Arrazola de Oñate geeft tips vanuit de ervaring in het opsporen van tuberculose: "Regels privacy hoeven contactopspoorders niet te beletten om door te vragen"

De nieuwe privacy-regels hoeven de contactopspoorders niet te beletten om bij een gesprek met besmette personen door te vragen naar meer details. Dat zegt Wouter Arrazola de Oñate, medisch directeur van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding in "Terzake". "Er is een infectieziektewetgeving die in principe toelaat alles te vragen wat je nodig hebt om de volksgezondheid te vrijwaren."

Stockbreuk Rifadine®

Rifadine® 300 mg is momenteel niet beschikbaar in België. Hoe kan uw tuberculose patiënt toch optimaal behandeld worden?