Tuberculosecijfers 2019 in Vlaanderen

In 2019 werden in Vlaanderen 404 tuberculosepatiënten gemeld wat een incidentie geeft van 6,1 per 100.000 inwoners. Deze incidentie is gelijk aan die van 2018. Hoewel de lange termijntrend dalend is, daalt de incidentie de laatste jaren te traag om de WHO doelstelling te behalen om het aantal nieuwe tuberculosegevallen met 80% te verminderen tussen 2015 en 2030.

Consultaties in VRGT-centra

Vanaf 2021 zijn er geen consultaties meer in Brugge. In de regio West-Vlaanderen kan je terecht in het centrum in Oostende en Kortrijk voor een consultatie. De VRGT streeft naar een laagdrempelige dienstverlening en heeft daarom binnen elke provincie in Vlaanderen en in Brussel minstens 1 centrum. De VRGT-centra zijn bovendien makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Onderzoek naar werking van tbc-vaccin bij coronavirus

Het tbc-vaccin beschermt niet alleen tegen tuberculose, maar geeft het afweersysteem ook een oppepper. 22 hospitalen in Nederland willen onderzoeken of het bestaande vaccin tegen tuberculose bescherming biedt tegen een corona-infectie bij kwetsbare ouderen.  Ouderen worden het hardst getroffen door corona en zij lopen de meeste kans om door het virus te overlijden. Uit eerder onderzoek bleek al dat het BCG-vaccin niet alleen beschermt tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen andere ziekteverwekkers verhoogt. Daardoor kan het immuunsysteem tijdelijk harder vechten tegen een infectie. Uit het nieuwe onderzoek moet nu blijken of dit ook werkt tegen het coronavirus. Door het vaccin zouden ouderen mogelijk minder last krijgen van het virus en kan een infectie bij hen milder verlopen.

VRGT werkt mee aan een tentoonstelling over tuberculose na de Eerste Wereldoorlog

Kasteeldomein De Lovie brengt het vergeten verhaal van de wederopbouw van de gezondheidszorg met focus op Sanatorium Sint-Idesbald en tuberculose. Deze tentoonstelling neemt je mee in de periode van het interbellum.  Na de verwoesting van WOI rechtten de mensen hun rug en keek men terug vooruit. Gebouwen én samenleving dienden terug opgebouwd. Waar gek en interessant genoeg veel parallellen te vinden zijn met Covid19 of corona.