In Vlaanderen dient tuberculose actief opgespoord te worden bij Oekraïense vluchtelingen. Dit omwille van de hogere incidentiecijfers in het land (ongeveer tien keer hoger dan in België) en het hogere aandeel multiresistente tuberculosegevallen (ongeveer 30%).

Screeningsprocedure

Oekraïense ontheemden worden niet gezien als asielzoekers, en worden hierdoor bij binnenkomst niet systematisch gescreend door Fedasil. Ze volgen een ander, decentraal circuit: na inschrijving in de lokale gemeente krijgen ze een verwijsbrief en voorschrift van de huisarts mee. Hiermee kunnen ze een RX van de longen (face) laten nemen in een ziekenhuis in de buurt. In dit ziekenhuis is best een afdeling pneumologie, zodat mensen met een afwijkende RX onmiddellijk doorverwezen kunnen worden naar een longarts.

Informatie voor huisartsen

Ongeveer 90% van de gevallen van tuberculose wordt ontdekt doordat patiënten zelf met klachten bij de medische sector aankloppen. Daarom vragen we huisartsen om de ziekte in het diagnostisch kader te houden en om waakzaam te blijven voor de ziekte. Om hierbij te helpen ontwikkelden we een informatiekaart voor in de praktijk en educatieve video’s.

De rol van VRGT in de Oekraïnecrisis is onder andere om huisartsen te ondersteunen bij therapiebegeleiding. Zo zal een medewerker afwijkende RX-beelden doorsturen naar de huisarts en bijkomend advies en een idee van dringendheid communiceren.

Informatie voor radiologen

De binnenkomstscreening van vluchtelingen uit oorlogsgebied gebeurt al meer dan vijftien jaar aan de hand van een triagesysteem. Dit systeem wordt gebruikt om te communiceren met welke graad van dringendheid een patiënt doorverwezen dient te worden naar een long- of kinderlongarts voor een oppuntstelling van vermoeden tuberculose.

Klik hier voor meer informatie over dit triagesysteem of bekijk onze educatieve video. Via eenvoudige aanmelding krijgt u onmiddellijk toegang tot een korte (+/- 15 minuten) toelichting en voorbeelden uit de praktijk.

Beschikt u over protocollen van RX-beelden van Oekraïense ontheemden? Deze mogen via een versleuteld bericht verstuurd worden naar UARX@vrgt.be.

Handige links voor zorgprofessionals

Download de Oekraïense vertaling van de symptomenlijst

Download de handleiding 'preventie en controle van infectieziekten t.a.v. de ontheemden uit Oekraïne' (Agentschap Zorg en Gezondheid)