Microscopisch onderzoek

Microscopisch onderzoek van de fluimen is een onderzoek dat de diagnose van tuberculose al dan niet bevestigt. Het is mogelijk dat direct microscopisch onderzoek negatief is omdat er onvoldoende bacteriën aanwezig zijn in het te onderzoeken staal. 

Cultuur

Bij een cultuur gaat men op een kweekbodem na of de tuberkelbacteriën groeien. De tuberkelbacteriën vermenigvuldigen zich traag waardoor het 1 of 2 weken kan duren voor er zekerheid bestaat of er op de kweekbodem kolonies van tuberkelbacteriën gegroeid zijn. Het is mogelijk dat direct microscopisch onderzoek negatief is, maar het resultaat van een cultuur toch nog de diagnose van tuberculose bevestigt. De cultuur is de gouden standaard voor de diagnose van tuberculose. 

Thumbnail

PCR

Dankzij Polymerase Chain Reaction (PCR) is specifieke vermenigvuldiging van een DNA-fragment mogelijk. Zo zijn een aantal PCR testen geschikt om de aanwezigheid van M. tuberculosis complex op te sporen.

Speciale aandacht gaat tegenwoordig naar de GeneXpert test die theoretisch in enkele uren kan aantonen of iemand tuberculosebacteriën in het sputum heeft, en of deze resistent zijn tegen Rifampicine. Deze test wordt gezien de prijs en beperkte beschikbaarheid niet voor alle verdachte gevallen aangeraden. 

Resistentie

Door laboratoriumonderzoek op het materiaal kan worden vastgesteld of de bacterie wel reageert op de diverse medicatie. Op deze manier kan resistentie worden vastgesteld.